In april 2025 is een nieuw voorstel voor de Wet VBAR gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Onderstaand de belangrijkste punten die jij als zzp’er moet weten over de Wet VBAR. De Wet VBAR is een aanvulling op de Wet DBA. De laatstgenoemde is er al sinds 2016 en verving destijds de VAR-verklaring voor zzp’ers. De handhaving van de Wet DBA werd uitgesteld en is in 2025 hervat.
1️⃣ Duidelijkere criteria voor zelfstandigheid
De Wet VBAR introduceert straks drie heldere sets van criteria: werknemerschapscriteria, zelfstandigheidscriteria en ondernemerschapscriteria. Alle drie tellen even zwaar mee. Het is dus nóg belangrijker om goed te onderbouwen waarom je als zelfstandige werkt.
2️⃣ Rechtsvermoeden bij laag tarief
Verdien je minder dan €33 per uur? Dan wordt straks vermoed dat je eigenlijk in loondienst werkt. Dit betekent dat opdrachtgevers en zzp’ers extra alert moeten zijn op de tariefafspraken en de onderbouwing van het ondernemerschap.
3️⃣ Strengere handhaving op schijnzelfstandigheid
Met het opheffen van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025 en de komst van VBAR, gaat de Belastingdienst actiever controleren. Zorg dus dat je je contracten en werkwijze goed op orde hebt!
4️⃣ Invoering nog niet definitief, maar voorbereiding is essentieel
Het voorstel voor de Wet VBAR moet nog door de Tweede Kamer, maar de verwachting is dat deze regels in 2026 ingaan. Wacht niet af, maar bereid je nu al voor op deze veranderingen.
Ons advies
Blijf op de hoogte, toets je opdrachten kritisch en zorg dat je goed voorbereid bent op de nieuwe wetgeving. En ook hier geldt nog steeds: de grootste bedreiging is niet jouw ZZP-status, maar de koudwatervrees van de opdrachtgevers.